OPIS

KRALJ PASJEGA ŠPORTA IPO
IPO ali klasika, kot ji pravimo v Sloveniji, je eden izmed najstarejših kinoloških športov. Kratica IPO pomeni »Internationale Prűfung Ordung«, kar bi lahko prevedli kot mednarodna pravila za preizkušnje. Šport se je razvil v Nemčiji v začetku 1900 kot preizkus naravnih zasnov in delovnih sposobnosti nemškega ovčarja. Kasneje se je razširil v šport za vse delovne pasme, ki tudi danes služi kot dober preizkus in pokazatelj delovnih lastnosti psov. Sestavljen je iz treh disciplin (sled, poslušnost in obramba) in treh stopenj (IPO1, IPO2 in IPO3). K izpitu prve stopnje IPO1 pa se lahko pristopi po opravljenem BBH izpitu. Danes je šport razširjen povsod po svetu. Tekmovanja potekajo po posameznih stopnjah kot regijske tekme, kot mednarodne CACIT tekme ali pa na najvišjem nivoju po programu IPO3 kot svetovna prvenstva. Svetovna prvenstva prav tako potekajo znotraj posamezne delovne pasme in skupno svetovno prvenstvo za vse delovne pasme pod okriljem FCI.

Primerne pasme
V osnovi je šport primeren za vse delovne pasme, danes pa v tem športu prevladujejo predvsem nemški ovčarji in belgijski ovčarji (malinois), poleg njih pa vidimo lahko tudi nemške bokserje, rotvajlerje, velike šnavcerje, airdealske terierje.. K samemu izpitu pa lahko pristopi tudi pes brez rodovnika.
Lastnosti psa, potrebne za izvajanje IPO športa so: želja po delu in sodelovanju z vodnikom, inteligenca, pogum, vztrajnost in obrambni nagon. Zaradi zgoraj omenjenih lastnosti tudi vsi psi znotraj delovnih pasem niso primerni za ta šport. Nesamozavestni in boječi psi ter psi s slabimi nagoni niso primerni za šolanje IPO-športa.

Sled
Sled je disciplina, kjer se preizkusi vohalne sposobnosti psa, ki so pri psih zelo dobro razvite. V tej disciplini polagalec postavi sled, tako da hodi od začetne startne točke v ravni liniji, naredi kljuko v desno ali levo in nadaljuje v ravni liniji. Število linij in kljuk je odvisno od posamezne stopnje. Vodnik pripelje navezanega psa na začetek sledi in ga pusti, da samostojno sledi stopinjam in nakaže predmet, ki ga je predhodno tam pustil polagalec. Pri delu se ocenjuje natančnost psa in voljo do sledenja.

Poslušnost
Poslušnost se izvaja na poligonu v paru z drugim psom. Je zelo tehnična disciplina, kjer pes izvaja vaje po točno določenem zaporedju. Vaje so sestavljene iz osnovne vodljivosti, vaj v gibanju sedi, prostor in stoj, vaj prinašanja, vaje naprej in odlaganja. Za najvišje ocene mora pes pokazati voljo do sodelovanja in dela, sproščenost, hitrost in natančnost.

Obramba
Obramba velja za najatraktivnejšo disciplino v IPO športu in tudi nekakšno merilo za zmožnost izvajanja tega športa. Psi neprimerni za izvajanje vaj obrambe ne morejo sodelovati v tem športu. Obramba je preizkus poguma in odločnosti psa nasprotovati markerju. Pri delu se ocenjuje energičnost in odločnost pri izvajanju vaj, mirnost ugriza in upoštevanje navodil vodnika.

IPO v Sloveniji
IPO ima med pasjimi športi tudi v Sloveniji najdaljšo tradicijo, prvi tekmovalci so se pojavili v letih po 2. svetovni vojni. Kljub dolgi tradiciji, pa je šport v zadnjih letih nekoliko v upadu. Razloge za to bi lahko pripisali temu, da je šport zelo zahteven in od posameznika zahteva poleg znanja tudi veliko časa. Kljub vsemu pa ima IPO svoj edinstven čar in zato še danes velja za kralja med pasjimi športi.

Avtorica: Maja Orešnik