ENOTA REŠEVALNIH PSOV

ENOTA REŠEVALNIH PSOV

Reševalni par sestavljata vodnik reševalnega psa in reševalni pes.  Vodniki reševalnih psov želimo s svojimi psi pomagati zasutim v ruševinah ali plazovih ter tistim, ki se izgubijo v naravi. Naša dejavnost je prostovoljna.

Naši treningi potekajo dvakrat tedensko (TOR-PET). Na poligonu se učimo in utrjujemo osnovno poslušnost, premagovanje ovir in osnov za uspešno iskanje. Treninge pa imamo tudi v okoliških gozdovih in ruševinah. Poleg rednih treningov se udeležujemo letnih taborov, lavinskih tečajev, vaj in drugih prireditev.

Pridružijo se nam lahko vsi, ki si s svojim psom želijo delati v koristni in zanimivi veji kinologije. Vodnik reševalnega psa je lahko vsaka polnoletna oseba. Zaželeno je, da ima možnost lastnega prevoza, veselje do gibanja v naravi in smisel za timsko delo. Za reševalnega psa so primerni psi, ki niso agresivni do ljudi, psov in ostalih živali. Pasma ni pomembna, vendar miniaturni in zelo veliki psi niso primerni.

Vodnik se s svojim psom najprej udeleži tečaja osnovne poslušnosti, nato se nam lahko pridruži. Vodnik mora opraviti usposabljanje in izpite za vodnika reševalnega psa. S psom mora še pred tem opraviti izpit BBH. Po opravljenih vodniških izpitih s svojim psom nato opravlja reševalske izpite. Običajno traja 2 – 3 leta da vodnik in pes postaneta reševalni par, vendar usposabljanje reševalnega para poteka vse do upokojitve reševalnega psa.

Med reševalci velja rek, da »reševanje ni hobi, je način življenja«.

Če vas tak način življenja veseli, vas bomo z veseljem sprejeli v naše vrste!

Kontakt: Dejan Osolnik (041 602 864)

IMG_20140625_170414P5310403